BÄST i TEST.nu
  • Barn
  • Bil, båt & MC
  • Djur
  • Elektronik & teknik
  • Hem & hushåll
  • Sport & fritid
  • Trädgård & verktyg

Båtvax Bäst i Test

Hem / Alla tester / Båtvax

Att vaxa båten kan ta lite tid – men den tiden du investerar vinner du lätt tillbaka långsiktigt. När du underhåller din båt på rätt sätt kommer du nämligen undvika en hel del onödig spillo av tid, pengar och slit från de problem som kan uppstå när du inte sköter om din båt. Med rätt vård och båtvax kommer din båt länge se ut som en riktig pärla i vattnet!

Vi har sammanställt en lista med högkvalitativa båtvax som du kan använda dig av. Längre ner i artikeln hittar du även en enklare guide med info om hur du vaxar båten, hur båtvax skyddar och hjälper och varför det är viktigt att vaxa båten. Vi har även, längst ner i artikeln, försökt besvara ett par vanliga frågor som många ställer. Spana gärna in dem!

1:a
Bästa båtvax är International Marine Wax
International Marint Vax
5/5
cdonTill butik
2:a
Star Brite Cleaner Vax för vaxning av båt
Star Brite Båtvax
4.2/5
cdonTill butik
Båtvax

Båtvax bäst i test

Vi har listat några av de populäraste kvalitativa båtvaxen på Svenska marknaden. Med båtvax från dessa tillverkare kan du sitta lugnt i båten. ?

Båtvax bäst i test

International Marint Vax

5/5
1:a
Bästa båtvax är International Marine Wax
Mycket bra skydd
Lätt att applicera
Ger bra glans med polermaskin

Ett bra beprövat båtvax som ger en tjusig högblank yta och ett perfekt skyddande lager mot UV och saltvatten. Detta båtvax är idealiskt för större ytor. Kanske det bästa båtvaxet på Svenska marknaden idag.

Används på målade ytor och gelcoat.

Marine Wax ger ett bra långvarigt skydd utan slipmedel och silikoner. Det appliceras i ett tunt lager med en mikrofiberduk. Du kan polera in det för hand eller med en maskin (800 rpm – 1000 rpm). En polermaskin är att rekommendera. Då får du ett riktigt jämnt och bra resultat!

International är ett välkänt märke som har funnits i över 100 år. De har ett brett sortiment av kvalitativa båtfärger och båtvårdprodukter och levererar idag till länder runt om i hela världen. De har bland annat lackfärger, grundfärger, bottenfärger, båtschampo, båtvax, rubbing, polish, spackel och epoxi.

International Polish and Wax är även en intressant variant från tillverkarna International som är en mix av rengöringsmedel, polish och vax i en och samma produkt. Kan också vara värd att spana in. Det är en lösning för den som vill spara tid, men inte är lika noga med resultatet. Läs mer om de olika stegen för underhåll och båtvaxning längre ner i artikeln.

cdonTill butik

Star Brite Båtvax

4.2/5
2:a
Star Brite Cleaner Vax för vaxning av båt
Cleaner och vax i samma
Sparar tid
Lätt att slarva med båtens underhåll

Ett bra båtvax från tillverkarna Star Brite. Ger ett slitstarkt och skyddande lager.

Detta båtvax är en blandning av en cleaner och ett båtvax. Den rengör alltså även från kalk och andra märken. Det gör att du kan eliminera cleaner och polish-steget om din båt redan är i fint skick.

Vi vill dock höja ett finger för att inte undvika de traditionella grundliga stegen för båtvaxning och underhåll (läs mer om processen längre ner i artikeln). Har du dock bestämt dig för att köra på en blandmix denna gången så är Star Brites Cleaner Wax ett bra val.

cdonTill butik

Hur man vaxar en båt

Först och främst behöver du se till vad det är för båt du ska vaxa. Vilken yta det är du ska arbeta med. Skrovet på båten kan vara gjort av en rad olika material.

Låt oss gå igenom några av de vanliga typerna av material på båtens skrov, nämligen:

  • Glasfiber (GRP, gelcoat)
  • Aluminium
  • Trä
  • Stål

Glasfiber för båtskrov kallas ibland GRP. Det står för glasförstärkt plast (GRP). Detta är alltså ett skrov som är gjort av polyester och förstärkt med en glasfiberväv. På ett sådant skrov har du en gelcoat längst ut och ett laminat på insidan. Dessa båtar brukar vara i stort behov av bra båtvax.

För att få en förståelse kring processen finns det ett par steg runt kring själva vaxningen som är viktiga att känna till. En båtvaxning sker nämligen i följande steg:

  1. Tvätt
  2. Cleaner / Polering
  3. Vaxning / Lackskydd

Se alltid till att tvätta båten ordentligt först. Innan du börjar vaxa båten ska den vara ordentligt rengjord även ifrån oxid och andra skador på skrovet.

Båttvätt

En bra båttvätt inför vaxning ter sig likt:

  1. Rensa först rent dräneringshål, självlänsar mm.
  2. Spola av båten med vatten.
  3. Använd båtschampo för att tvätta av skrov och däck. Skrovet med en svamp och däcket med en skurborste.
  4. Skölj av båten noggrant. Gärna med en högtryckstvätt.

Givetvis använder du sötvatten vid tvätten och inte saltvatten.

Cleaner / Polering

Finns det behov av polering så gör du även detta innan du lägger på båtvaxet. Det gäller att få bort oxid, gammalt vax, missfärgningar och andra föroreningar som kan förekomma på skrovet (olika beroende på vilken typ av material båtens skrov är gjort av). Många gånger tänker båtägare att deras gelcoat ser finare och renare ut än vad den i själva verket är och bryr sig därmed inte så mycket om detta steg. Detta steg är viktigt för din båts välmående och bör inte hoppas över.

När detta steg är klart ska båtens yta vara så ren och blank som du vill ha den. Detta hjälper också båtvaxet att kunna ge en maximalt skyddande effekt. Så först nu kan du börja lägga på ditt båtvax.

Det är också värt att nämna att det finns en rad olika blandningar på marknaden idag. Lösningar som både polerar och vaxar. Dessa går också att använda. Men de kommer inte att ge dig samma resultat och skydd som om du sköter dessa delar separat. Det är ofta en snabbfix för de båtägare som tror/tycker att deras båt inte är i behov av ett bra och gediget underhåll. Det kan också vara en ursäkt för att spara in tid och arbete – som förmodligen kommer att slå tillbaka nästa år istället. Säkrast och bäst för både dig och båten är att göra det hela propert ifrån början.

Vaxning av båt

Se till att inte vaxa båten i direkt solljus. En del båtvax är gjorda att tåla direkt solljus, men det finns ingen anledning att riskera något sådant. Det är dessutom behagligare för dig själv att inte arbeta i direkt solljus.

Andra väderförhållanden att undvika är vind, regn och kyla. Vind kan göra att smuts blåser upp och fastnar i ditt vax. Regn och fukt är inget som du vill att tränger in under dina skyddande lager som du ju nu arbetar med att skapa och förstärka. Kyla (och fukt) kan bland annat påverka vaxets konsistens. Många båtvax behöver en temperatur på över cirka 5 grader Celsius. En molnig och lugn höstdag, efter att du tagit upp din båt, kan många gånger vara ett perfekt val.

En vaxning av båten gör du i följande steg:

  1. Applicering
  2. Torktid
  3. Polering

Applicera båtvaxet på skrovet med hjälp av en mikrofiberduk. Du applicerar med fördel båtvaxet i cirkulära rörelser. Vaxet läggs i ett tunt lager.

Låt vaxet torka in enligt de beskrivningar som kom med i förpackningen. De flesta vax brukar få en simmig vitaktig yta vid lagom torktid. Ge hellre ditt båtvax en längre torktid än en för kort. Olika temperaturer och väderförhållanden kan också påverka torktiden.

Polera sedan bort överskottet av båtvax. Använd dig då av en polersvamp eller en polermaskin (cirka 800 rpm – 1000 rpm). En polermaskin kommer att ge dig en mycket finare yta och ett bättre resultat. Även här är cirkulära rörelser att föredra.

Applicera på en sida av skrovet i taget. Vid polering av stora ytor, så som ett båtskrov, använder du dig med fördel av ett dubbelt heltäckande rörelsemönster. Ett rörelsemönster där du börjar att applicera horisontellt, sida till sida, för att sedan repetera det hela med en vertikal rörelsebana.

Börja med att applicera en rad överst och jobba dig nedåt, radvis, fram och tillbaka. När du kommit till raden längst ner och nu täckt hela sidan på båten, ska du upprepa denna process i ett vertikalt mönster. Fortsätt där du avslutade de horisontella rörelserna. Gå sedan upp och sedan ner igen, för att åter igen täcka hela sidan på skrovet. Du har nu polerat hela skrovets ena sida i två omgångar. Se nu den nya fina glänsande ytan tona fram!

Hur hjälper båtvax?

Kort sagt sparar det dig både tid och pengar. Det förebygger skador på din båt som lätt kan bli både mer kostsamma och mer tidskrävande att åtgärda i det stora hela.

Båtvax skyddar din båt på en rad olika sätt. Det skyddar mot salt och smuts. Vaxet ger även ett skydd mot ultraviolett strålning (UV-strålning). Uppbyggnaden av oxid går också mycket långsammare på en vaxad båt än som inter är vaxad.

En vaxad båt kommer även att göra underhållstvättarna många gånger lättare. När du väl polerat in båtvaxet ordentligt kommer du också att få en bra och schysst finish på båten!

Glasfiber kan drabbas av något som kallas för plastpest (osmos). Det ser ut som små blåsor, bölder eller krackeleringar i materialet. Plastpest uppstår från en kemisk reaktion mellan vatten och oreagerade kemiska föreningar i laminatet. Detta sker alltså när vatten tränger igenom gelcoaten och in i laminatet där under. Där bildas då glykol som en biprodukt och detta skapar i sin tur ett tryck under gelcoaten – därav dessa blåsor kallad plastpest. Bra att känna till är att denna vattenskada kan dock ibland också komma inifrån.

Gelcoaten kommer med tiden att ta stryk från UV-strålning. Den kommer därmed blekna och tappa glans. För att skydda gelcoaten från att blekna kan du då använda ett båtvax. Det kommer förlänga processen. Men till slut kommer det dock att komma en dag då du också behöver att måla om hela skrovet grundligt, för att få tillbaka sin forna dags glans och kulör.

Aluminium är ett mycket tåligt och lätt material. Tyvärr finns även här en del down sides. Aluminium kan lätt korrodera om den lämnas obehandlad eller har skadats. Korrodering av aluminium påminner en del om den rost som uppstår vid korrodering av stål.

Träbåtar är idag en vacker raritet. Dessa båtar är extra känsliga för marina organismer som förstör träts naturliga fibrer. Skyddar du inte ett träskrov kan det lätt börja mögla.

Övriga tips

Använd milda rengöringsprodukter för de regelbundna underhållstvättarna. Rengöringsprodukter som inte tar bort båtens vaxlager. När du gör en grundlig rengöring, det vill säga innan du lägger på nytt båtvax, kan du givetvis använda dig av andra rengöringsprodukter.

Vanliga frågor

När ska jag vaxa båten?

Vår och/eller höst är vanliga tider för vaxning. Antingen vaxar du båten under hösten när du tar upp båten. Eller så vaxar du istället båten under våren innan du lägger i båten.

Under vintertid kan det bli svårare att vaxa båten på grund av eventuella minusgrader/nollgrader. Ett vax brukar vanligtvis vilja ha ett par plusgrader.

Förutom minusgrader/nollgradig vill du även undvika en hög luftfuktighet, då det kan göra det svårare för vaxet att torka.

Måste man vaxa båten varje år?

Nej, inte alltid. Det beror på hur mycket du har haft i båten, hur den står uppe på land och hur väl du vårdar den under året och efter användning. En bra vaxad båt kommer göra underhållstvättar av båten mycket enklare.

Skippar du vaxning ett år kan det istället, vid nästa år, bli mycket mer jobb i de steg av underhållning som kommer innan vaxningen. Till exempel cleaner/polering av oxiderat skrov, reparering av plast/gelcoat-ytor mm. Du vill inte lägga på nytt vax innan ytan är helt perfekt.

Hur man vaxar en båt?

Innan du vaxar din båt skall den givetvis vara tvättad. Vaxa heller inte i direkt solljus.

  1. Vaxet applicerar du på skrovet med en mikrofiberduk. Applicera med cirkulära rörelser.
  2. Låt vaxet torka in enligt de beskrivningar som kom med i förpackningen. De flesta vax brukar få en simmig vitaktig yta vid lagom torktid.
  3. Använd en polersvamp eller polermaskin för att polera bort överskottet av båtvax. Se den nya fina glänsande ytan tona fram!

Läs mer om båtvax och hur du vaxar båten i artikeln ovan.

Kan man använda bilvax till båten?

Använd rätt vax för rätt underlag. Enklast gör du i att köpa ett båtvax för din båt.

Det går att använda vissa bilvax för att vaxa båten. Det gäller dock att du har koll på vilka ämnen som finns i bilvaxet och vilket underlag du ska använda det på. En del ämnen (ibland teflon mm) kan vara skadliga för vissa underlag. Köp istället ett båtvax som är gjort för den typ av båtskrov du har.

Vilket vax är bäst till båten?

Det finns många bra båtvax på marknaden. Ofta handlar det om hur väl du vaxar och polerar båten.

Det båtvax vi rekommenderar som ett av de bättre båtvaxen idag är:

  1. International Marint Vax
Alex
Skribent
Läs fler artiklar av Alex här
Föregående artikelTyst fläktTyst fläkt bäst i testNästa artikel Golf regnkläderGolf regnkläder bäst i test

Innehåll

  • Båtvax bäst i test
    • International Marint Vax
    • Star Brite Båtvax
  • Hur man vaxar en båt
    • Båttvätt
    • Cleaner / Polering
    • Vaxning av båt
  • Hur hjälper båtvax?
  • Övriga tips
Artikeln innehåller reklam i form av annonslänkar från CDON. Detta har ingen som helst påverkan på ditt köp och ger oss möjligheten att skapa nytt kvalitetsinnehåll helt gratis.
Bäst i test .NU

Bastitest.NU

Här på bäst i test hittar du fakta, info och köpguider för produkter inom en rad olika områden.

Meny

  • Hem
  • Alla tester
  • Om oss
  • Kontakt

Senaste inläggen

Grilltång29 april 2023
Grensax28 april 2023
Cirkelsåg10 april 2023
Copyright © bastitest.nu - SilverPark Media AB - Wallenbergsgatan 1A, 412 59 Göteborg

Meny

  • Hem
  • Alla tester
  • Om oss
  • Kontakt

Senaste inläggen

Grilltång29 april 2023
Grensax28 april 2023
Cirkelsåg10 april 2023