Möss kan orsaka stort obehag och mycket skador i ditt hus och hem. Det finns dock hjälp att få i form av musfällor. Vi har gått igenom utbudet och presenterat de bästa musfällorna som går att köpa online. Vi har även sammanställt en stor köpguide samt andra matnyttiga tips och trix när det kommer till musbekämpning. Spana in vår topplista av bäst i test musfällor här under eller scrolla längre ner för mer information!
Vem behöver en musfälla?
Troligtvis kommer du veta om du behöver en musfälla. Känner du igen dig i nedanstående…
Du hör musens fötter springa i väggarna på kvällen och det ligger musspillning på golvet. Dina flyttkartonger på vinden har plötsligt fått hål på sidorna. Kläderna och böckerna som ligger där i är helt trasiga och sönderbitna.
…så har du problem med möss. Även om många tycker att möss är söta och även har dem som husdjur kan de skapa många problem i hemmet. Vissa personer är också väldigt rädda för möss (och troligtvis även råttor) och vill såklart därför gärna slippa dem inomhus.
Om det nu är dags att skaffa en musfälla så hoppas vi att vår artikel kommer till nytta! Troligtvis är du ute efter den bästa produkten och då är det bara att klicka dig vidare via vår topplista. Tänk dock på att det finns lite olika typer av musfällor. Alla har sina fördelar och nackdelar samt så passar de olika bra för olika situationer. Exakt vilka olika typer som finns har vi listat längre ner i artikeln.
Musfälla Bäst i Test
Vi har gått igenom de stora hus & hem-, trädgårdsbutikerna och liknande för att välja ut de bästa musfällorna att köpa. Vi har analyserat produkternas olika specifikationer, egenskaper, recensioner och omdömen samt priser. På så sätt kan du spara tid vid ett köp.
Victor Elektrisk Musfälla M250
Vårt val som bäst i test musfälla 2024! Detta är en enkel men effektiv elektrisk musfälla som snabbt och skonsamt tar död på musen. Den drivs av fyra AA-batterier (ingår ej) och kan döda upp till 100 möss innan man behöver byta batterierna.
Den är utrustad med säkerhetsbrytare så dina barn och husdjur inte behöver riskera en stöt. Den är helt giftfri och ett LED ljus visar när den har fångat en mus samt hur mycket batteri som är kvar. Bästa valet för dig som på ett skonsamt och bra sätt vill eliminera möss inomhus!
Victor Multi-Kill M260
Denna elektriska musfälla från Victor är riktigt avancerad och välbyggd. Den stora fördelen är att upp till 10 möss kan fångas och dödas innan man behöver tömma. Detta är såklart väldigt bra för dig som har stora musproblem.
Den drivs av fyra C-batterier (ingår ej) vilka kan döda upp till 150 möss. När den har dödat en mus så förs den automatiskt över till en kammare. Självklart är den utrustad med säkerhetsbrytare för att skydda barn och husdjur. Ett mycket skonsamt alternativ för dig som vill döda många möss på ett humant sätt.
Musfälla Rapp plast
En modern variant av den klassiska musfällan som dödar musen med ett kraftigt slag. Du lägger ett lockbete inuti och när musen går mot det slår fällan ihop med kraft. Ett problem är att man inte kan vara säker på att musen alltid dör snabbt och skonsamt. Samt så kommer du behöva vara nära eller nästan vidröra musen när du ska tömma fällan.
Goodnature A24
Detta är en patenterad musfälla som drivs av kolsyrepatroner. Den kan användas till både möss och råttor och är avsedd för utomhusbruk. Gnagaren upptäcker betet och reser sig upp i cylindern för att ta det. Då utlöses ett kraftigt slag som slår den i huvudet så den dör och faller till marken. På detta sätt kan musen eller råttan bli mat för rovdjur eller varför inte områdets katter. Den kan döda totalt 24 gnagare innan du behöver byta ut gasbehållaren.
Köpguide till musfällor
Att köpa en musfälla kanske först verkar enkelt, men det kan snabbt börja kännas lite överväldigande då det faktiskt finns väldigt många olika produkttyper samt egenskaper att ta hänsyn till.
Olika typer av fällor
Det finns många olika typer av fällor och vi väljer att dela in dem i två kategorier, nämligen:
- De som dödar musen
- De som inte dödar musen
Det är såklart en stor skillnad på dessa och det är väldigt viktigt för många. Vissa personer är helt emot att döda något som helst djur och då är en ”vanlig” musfälla helt ute ur bilden.
#1 Olika typer av fällor som dödar musen
Inom denna kategori finns det allra mest olika varianter. En stor skillnad som skiljer många åt är hur ”bra” eller effektivt de dödar musen. Förr i tiden var musfällorna mycket simplare och sämre och det var ofta musen inte dog direkt utan pinades ihjäl under timmar eller i värsta fall dagar. Det är nog få personer som inte tycker det är helt fruktansvärt.
Som tur är finns det idag mycket mer effektiva fällor som kan döda musen snabbt och effektivt så den slipper lida.
Den klassiska musfällan
Den klassiska musfällan är nog för de flesta en liten träplatta med virad stålvajer som man spänner upp. På utlösaren lägger man en liten ostbit (OBS ost är inte bästa betet, läs mer om det längre ned) och när musen försöker ta den så utlöses fällan som slår till musen med stor kraft så den, förhoppningsvis, dör snabbt.
Det finns idag liknande mer moderna varianter i plast men där grundfunktionen är densamma, nämligen att musen dödas genom något uppspänt som kraftigt slår den i huvud eller ryggrad.
Dessa fällor är väldigt billiga och därför vanliga. Den stora nackdelen är att musen inte alltid dör snabbt. Ibland kan den lida länge innan den dör.
Vidare behöver man komma i nära kontakt med den döda (eller halvdöda) musen vid tömning/avlägsning samt rengöring av fällan. Något inte alla uppskattar.
Elektrisk musfälla
En modernare variant är den elektriska fällan som vanligtvis drivs av batterier. Musen lockas in i själva anordningen genom ett bete och väl inne så dödas den av en stark elektrisk stöt. Detta är mycket mer skonsamt då musen avlider snabbt och slipper riskera att lida länge med t.ex. en krossad ryggrad i en gammaldags fälla.
De allra mest avancerade modellerna har även funktioner som att du får en notis i mobilen om fällan har utlösts. Då är det bara att tömma den och ladda om.
I dessa fällor krävs det ingen närkontakt med musen som enkelt kan ”tömmas” ur behållaren. Även rengöringen är oftast enkel.
Lufttrycksfällor
En annan modern variant är en musfälla som drivs av gas så som kolsyrepatroner. Dessa fällor dödar musen snabbt och skonsamt genom ett kraftigt slag mot huvudet.
De används ofta utomhus där de kan döda flera möss eftersom man inte behöver tömma dem. Med denna typ av fälla är det även möjligt för andra rovdjur att ta för sig av den döda musen eftersom den ligger öppet utomhus.
#2 Olika typer av fällor som INTE dödar musen
Vill du inte döda mössen så är detta alternativen för dig. Det finns främst två typer inom denna kategori och ordet ”fällor” kanske inte helt stämmer in på båda. Den ena skrämmer istället bort djuren.
Musbur
Detta är helt enkelt en bur med syftet att fånga in musen. Funktionen är ganska simpel, musen lockas via ett bete in i buren och sedan stängs utvägen så den inte kan fly.
Detta är såklart ett riktigt bra val för den som är djurvän eller bara inte vill döda mössen. Tänk dock på att du måste se till fällan ofta, musen kan nämligen dö av stressrelaterade skador så som blödande magsår.
Det är även reglerat av Naturvårdsverket hur ofta du måste se till fällan/buren, vilket heter vittja på fackspråk. Föreskriften säger att du måste vittja var femte timma när det handlar om möss. För andra djur som råtta, sork, vessla och så vidare är det morgon och kväll som gäller.
Störande ljud som skrämmer musen
Ett annat alternativ för dig som inte vill döda mössen är en musskrämma eller ultraljudsskrämma. Det är en liten apparat du kopplar in i vägguttaget och som sedan producerar ett för mössen outhärdligt ljud. Självklart ska ljudet inte kunna uppfattas av oss människor även om vissa påstår sig kunna höra det. En nackdel med dessa skrämmor är att de inte alltid fungerar optimalt samt att man ofta behöver flera stycken.
Andra förebyggande åtgärder
Även om du köper en riktigt bra musfälla som tar kål på mössen så kanske det hela tiden kommer nya. Därför bör du även jobba förebyggande och proaktivt så du i längden minimerar eller helt blir av med gnagarproblemet.
Täpp igen hål och springor
Det bästa sättet att helt bli fri från möss är att se till att man inte har några öppningar eller hål som de kan ta sig in i bostaden genom. Detta är dock lättare sagt än gjort eftersom möss har ett mjukt skelett och kan ta sig igenom springor med en diameter lika liten som en blyertspenna. Så se till att göra ett ordentligt jobb kring dörrar, rörledningar, ventiler med mera. Insektsnät i metall eller stålull är klassiska tätningsmaterial för ändamålet.
Håll rent i förvaringsutrymmen
Desto mer bråte och saker du har i utrymmen du sällan befinner dig på, som t.ex. vinden eller källaren, desto mer attraktivt kommer det vara för musen att bygga bo där.
Ha ingen mat tillgänglig
Ett ganska självklart råd med ack så viktigt. Det är kanske extra viktigt för dig med sommarstuga/fritidshus. Om du ändå inte ska vara där på några månader, töm skafferiet.
Tänk även på att gömma/packa undan stearinljus, dessa kan annars utgöra föda för den lilla musen.
Undvik träd, växter eller annat nära fasaden
Har du ett träd, buske eller liknande som nuddar mot husfasaden eller taket så kan mössen utnyttja detta för att klättra upp på taket. Där kan de hitta håligheter du missat eller inte har möjlighet att täppa igen. Så plantera inga sådana växter nära huset och överväg göra något åt befintliga. Undvik också att stapla ved, trädgårdsmöbler och liknande mot husfasaden.
Det är även bra att hålla gräset kortklippt så mössen inte lockas att bygga bo där.
Håll soporna långt från huset
Sköt om dina sopor och din kompost på ett bra sätt och se till att de befinner sig på ett långt avstånd från huset. Risken med att ha soporna nära är uppenbar, du lockar fram mössen som sedan upptäcker ditt mysiga fina hus.
Av samma anledning rekommenderas det att man inte matar fåglar. Allt spill som blir på marken lockar till sig hungriga möss.
Vad finns det för krav och bestämmelser för musfällor?
Möss är djur och ska inte kunna behandlas hur som helst, följande citat är från svenskjakt.se 2018:
Naturvårdsverket har beslutat om nya föreskrifter om användande av fångstredskap.
https://www.naturvardsverket.se/lagar-och-regler/beslut/fangstredskap/
De nya föreskrifterna innebär skärpta krav för att undvika onödigt lidande för bland annat möss.
Sammanfattningsvis måste alla sorts fångstredskap vara godkända av Naturvårdsverket för att få användas. Det som kan vara väldigt förvirrande är att det får säljas musfällor som inte godkända, men man får inte använda dem.
Självklart är alla musfällor i vår bäst i test topplista ovanför godkända av Naturvårdsverket.
Vittjande
Att vittja betyder att se till en fälla som fångar djur levande. Det är reglerat hur ofta man måste vittja en sådan fälla. När det kommer till möss måste man vittja var femte timme eftersom tester visat att möss kan dö av stressrelaterade skador om de fångats in i en bur eller fälla.
Vanliga frågor
Vilket lockbete är bäst att ladda musfällan med?
Det klassiska man ser i tecknade filmer med mera är en ostbit. Detta är dock ganska dåligt. Bättre beten i musfällan är något sött, fett och kletigt. Här är några bra förslag: dumlekola, bacon, salami, jordnötskräm, russin, dadlar, vingummi och mjölkchoklad.
Fungerar elektroniska musfällor?
Ja, de fungerar mycket bra och är även väldigt skonsamma då de dödar musen snabbt och smärtfritt. Vårt val som bästa musfällan just nu är en elektrisk modell, Victor M250.
Vilken musfälla är bäst?
Det finns många olika modeller och det beror på din budget samt behov. Men för ett vanligt hemmabruk rekommenderar vi just nu den elektriska fällan Victor M250. För mer info om olika typer av fällor läs vår köpguide längre upp i artikeln.
Var kan man köpa en musfälla?
Du kan köpa musfällor bland annat i hus & hem, trädgårds- och verktygsbutiker. Det är oftast bäst och enklast att köpa dem online då utbudet är större där. Vissa butiker som säljer musfällor finns också bara online.