BÄST i TEST.nu
  • Barn
  • Bil, båt & MC
  • Djur
  • Elektronik & teknik
  • Hem & hushåll
  • Sport & fritid
  • Trädgård & verktyg

Syremätare Bäst i Test

Hem / Alla tester / Syremätare

En syremätare använder du för att kontrollera syrehalten i ditt blod. Mätningen är helt smärtfri och fungerar med hjälp av modern teknik som använder sig av ljus och dess våglängder. En normal syremättnad bör ligga på mellan 95 och 100 % hos en frisk människa.

Syremätare är det kanske vanligaste vardagliga begreppet för en pulsoximeter.

Ibland kan en pulsoximeter/syremätare också kallas för saturationsmätare, oximeter, syresättningsmätare eller pox-mätare. Dessa benämningar kommer från olika begrepp för syremättnad, så som saturation, pulsoximetri och syresättning.

1:a
Syremätare bäst i test
Beurer Pulsoximeter PO60
5/5
MedsTill butikApohemTill butik
2:a
En Beurer pulsoximeter på plats två bäst i test
Beurer Pulsoximeter PO30
4.7/5
Svenskt kosttillskottTill butikdozTill butikApohemTill butik
3:a
En syremätare för ditt finger
MSO Pulsoximeter P09
4.5/5
MedsTill butik365Till butik
4:a
En billig syresättningsmätare
ChoiceMMed MD300C29 Pulsoximeter
4.3/5
ApohemTill butik
Syremätare

Så använder du en pulsoximeter

Se alltid till att rengöra ditt finger innan du mäter din syrenivå. Det kan vara lätt att missa att till exempel nagellack kan påverka mätningen och ge dig ett felaktigt mätresultat. Även plåster ger, som givet, ett felaktigt mätresultat.

Om dina fingrar är kalla bör du få dem varma innan en mätning. Detta för att ge ett mer exakt resultat.

Puls och syremätare via fingret
Här stoppar du in ditt finger för att mäta puls och syresättning

Du vill normalt sett ha en så hög syresättning i blodet som möjligt. Ett vanligt värde för en frisk person brukar vara mellan 95 och 100% syre. En undersökning som visar en lägre syrehalt än 95 % kan ge indikationer på till exempel lungsjukdomar, hjärtsjukdomar samt även vissa infektioner.

Mätningen gör du enklast på till exempel ditt pekfinger.

Olika tjocklek och färg på huden kan spela in på ditt mätresultat. Om du märker att mätaren läser av något sämre på ditt pekfinger, jämfört med till exempel ditt ringfinger, så går det utmärkt att göra mätningen på ringfingret istället. Vissa mätare kan hjälpa dig att hitta den mest effektiva placeringen för mätningen.

En mätning kan ta några sekunder upp till någon minut. Se till att hålla fingret stilla hela tiden. Självklart är också mätningen helt smärtfri och gör ingen som helst skada på kroppen!

Syremätare Bäst i Test

Vi har här samlat några av de bästa syremätarna 2023.

Syremätare bäst i test

Beurer Pulsoximeter PO60

5/5
1:a
Syremätare bäst i test
Effektiv mobil-app
Stor och tydlig färgdisplay
Trådlös överföring av mätresultat

Vår pulsoximeter bäst i test vinnare 2023. Mätaren är en medicinsk produkt och är godkänd att användas inom sjukvården.

Denna syremätare kan mäta syresättning i blodet och hjärtfrekvens (pulsfrekvens). Syremätaren har en bra och tydlig färgdisplay med 6 stycken olika vyer. På displayen får du en grafisk visning av din puls.

Vad som utmärker just denna pulsoximeter och gör den extra bra är att den är oerhört effektiv som övervakningsenhet. Förmodligen en av de bästa syremätarna när det kommer till konstant avläsning. Du kan nämligen köra en mätning på upp till 60 timmar.

Mätaren är kompatibel med Bluetooth och du kan på så sätt enkelt föra över dina mätresultat.

Till mätaren kan du använda Beurers mobil-app, HealthManager, efter att du har kopplat ihop mobilen och mätaren via Bluetooth. Appen ger dig en del smarta funktioner. Bland annat en smart mailfunktion och en larmfunktion. I appen kan du ställa in dina individuella gränsvärden. Du får 100 minnesplatser i appen.

Du kan använda den inbyggda mailfunktionen i den tillhörande mobil-appen, för att smidigt kunna maila din doktor eller dig själv ditt resultat.

Mätaren stänger själv av sig automatiskt, om du skulle råka lämna den påslagen. Den drivs av 2 styck 1,5V AAA batterier. Batterier brukar ingå i originalförpackningen. Till mätaren får du även en hållrem samt en bältespåse.

Beuer är ett välkänt tyskt märke som funnits sedan 1919. De levererar elektriska produkter med fokus inom hälsa och välmående. Förutom syremätare producerar de även andra elektroniska mätverktyg som till exempel blodtrycksmätare och blodglukosmätare.

Kontinuerlig avläsning
60 timmar
MedsTill butikApohemTill butik

Beurer Pulsoximeter PO30

4.7/5
2:a
En Beurer pulsoximeter på plats två bäst i test
Prisvärd

Beurers PO30 pulsoximeter är en mycket populär och aningen billigare variant än deras PO60.

Även denna mätare har en stark och tydlig display. Displayen har 6 olika lägen för att kunna visa den information som passar just dig bäst. Den har även en grafisk framställning av din puls och en indikator för batterinivå.

Po30 kan mäta syresättning och puls.

I originalförpackningen ingår 2 styck AAA-batterier. Du får även med en hållarrem och en påse för mätaren.

Mätaren stänger automatiskt av sig själv efter en stunds inaktivitet.

Kontinuerlig avläsning
30 timmar
Svenskt kosttillskottTill butikdozTill butikApohemTill butik

MSO Pulsoximeter P09

4.5/5
3:a
En syremätare för ditt finger
Tvåfärgad display
Bra för sömnanalys

En effektiv mätare som kan fånga hjärtfrekvens (puls), blodflöde (perfusionsindex) och syresättning i blodet.

Denna syremätare har en tydlig och stark OLED display. För displayen finns 6 stycken olika layouter, för att presentera resultatet för dig så bra och lättförstått som möjligt. Displayen är även tvåfärgad, vilket gör det mycket tydligare och enklare att läsa av resultatet.

Mätaren ger dig möjlighet att spela in puls och syresättning på upp till 8 timmar. Inspelningen kan sedan ses genom grafik och statistik för närmare analys. Detta gör mätaren utmärkt för till exempel sömnanalys.

Mätaren är certifierad och godkänd som medicinsk utrustning.

Mätaren drivs av 2 styck 1.5V AAA batterier. I originalförpackningen för syremätaren får du även en hållarrem och användarmanual på svenska.

Kontinuerlig avläsning
8 timmar
MedsTill butik365Till butik

ChoiceMMed MD300C29 Pulsoximeter

4.3/5
4:a
En billig syresättningsmätare
Tydlig och upplyst display

En mycket bra och prisvärd syremätare från ChoiceMMed.

Mätaren ger dig 6 styck olika visningslägen. Displayen är av OLED och har en hög ljusstyrka. Pulsoximetern kan mäta även vid lätt perfusion av vävnaden.

Pulsoximetern varnar och meddelar dig vid en svag eller instabil signal. Detta hjälper dig att identifiera eventuella felmätningar och där med kunna se över och öka noggrannheten.

Mätaren går att använda kontinuerligt i över 20 timmar. Den drivs av 2 styck AAA batterier och har en låg och effektiv energiförbrukning. Batterierna ingår vanligtvis i originalförpackningen.

ChoiceMMed är ett kinesiskt märke som levererar innovativa produkter inom medicin och hälsa, för både hem och professionellt användande.

Kontinuerlig avläsning
20 timmar
ApohemTill butik

Syremätare inom sjukvård och barnavård

En pulsoximeter för mätning av dålig blodcirkulation i hemmet

Inom sjukhus används syresättningsmätare ofta som en övervakningsenhet. I dessa fall är det fördelaktigt om den kan mäta konstant under en längre tid. I vissa fall kan även syresättningsmätaren användas på egen hand för medicinskt bruk i hemmet.

Den kan bland annat användas som övervakningsenhet för personer som lider av obstruktiva lungsjukdomar, som till exempel KOL och kronisk bronkit.

Nyfödda barn genomgår i Sverige också undersökning med en syresättningsmätare. Detta görs för att tidigt kunna upptäcka allvarliga medfödda hjärtfel. Denna undersökning kallas ibland för pox-mätning eller pox-screening. Mätningen hjälper vårdpersonalen att hålla koll på barnets andning och blodcirkulation.

Vanliga frågor

Vad är en pulsoximeter?

En pulsoximeter är en så kallad syremätare. Också kallad saturationsmätare.

Det är ett elektrisk litet verktyg som du placerar på ditt finger, för att mäta syrehalten i ditt blod. Denna typ av mätning är ett mycket lättanvänt, smärtfritt och tidseffektivt sätt att mäta syremättnad i blod.

Verktyget används flitigt inom vården och de flesta bra syremätarna på svenska marknaden brukar vara godkända och certifierade som medicinsk utrustning.

Vad mäter en pulsoximeter?

En pulsoximeter mäter främst hur mycket syre som finns i blodet.

Rent tekniskt sett beräknar den mängden arteriellt och venöst blod och presenterar denna andel som syremättnad/syremängd. Denna avläsning använder den sedan för att räkna ut din syrenivå i blodet.

En pulsoximeter visar dig också din hjärtfrekvens (puls) och ofta även ditt blodflöde (perfusionsindex). Detta är nämligen verktyg som hjälper mätaren i sin ekvation om att göra en mer exakt avläsning.

Hur fungerar syremätare?

En syremätare fungerar som så att den mäter av och tolkar hur ljus med specifika våglängder beter sig. Genom att placera syremätaren på ditt finger och låta dess ljus riktas mot fingret, kan mätaren avläsa hur stor andel av arteriellt och venöst blod som finns i fingret. Mätaren har en mottagare på andra sidan och låter alltså ljuset passera genom fingret.

Ljusets våglängd reagerar olika beroende på mängd syre i blodet. Genom att läsa av hur mycket ljus, av specifika våglängder, som absorberas och hur mycket som passerar genom fingret kan mätaren räkna ut hur mycket syre du har i blodet.

Mätningen använder också med fördel ditt blods pulsering i ekvationen. Det är nämligen ditt pulserande blod som är det mest intressanta för mätningens resultat.

Syremätaren mäter tekniskt/medicinskt sett dioxihemoglobin och syrehemoglobin. Med hjälp av Beers lag och Lamberts lag kan den sedan räkna ut och ge dig ett svar om din syremättnad i blodet.

Saker som smuts, plåster och nagellack kan stoppa en del av ljusets våglängder och kan därmed påverka resultatet. Det är därför viktigt att du alltid har rena fingrar när du gör din mätning med en syremätare.

Ljuset från syremätaren är helt smärtfritt och är inte skadligt för kroppen. Syremätaren används flitigt inom sjukvården, som ett snabbt, effektivt och smärtfritt sätt att mäta av syremättnad i patienternas blod.

Vilket finger använder man pulsoximetern på?

En pulsoximeter används oftast på pekfingret. Du kan också testa att använda mätaren på andra fingrar för att se vilken som ger mest exakt resultat för just dig.

Vissa mätare kan även ge dig feedback på var mätningen blir som bäst. Det kan handla om i vilket läge du har fingret eller om vilket finger som fungerar bäst för dig just där och då. Ett kallt finger kan till exempel ge ett mer missvisande resultat än ett uppvärmt.

En pulsoximeter kan egentligen även användas på andra kroppsdelar, som till exempel en öronsnibb. På spädbarn görs, i Sverige, dessa mätningar under deras första levnadsdag/dagar. Då görs mätningen vanligtvis på barnets hand eller fot.

Vad ska en normal syresättning ligga på?

En normal syresättning brukar ligga på mellan 95 och 100 % för en frisk vuxen människa.

Vad är PI på en pulsoximeter?

PI står för perfusionsindex och är resultatet av en analys om pulsstyrka. Ett lågt PI betyder att du har en svag pulsstyrka och ett högt PI att du har en stark puls.

PI 1 % är exempel på en väldigt svag puls och PI 20 % motsvarar en mycket stark puls.

Du kan med fördel använda mätarens returnerade perfusionsindex för att hitta den bästa placeringen på ditt finger.

Vem bör använda en syremätare?

En syremätare används inom sjukvård, idrott/sport och friluft.

Den kan med fördel användas av dig som har hjärtsjukdom, astma, covid19 och ett antal övriga sjukdomar.

Den används också ofta av friska personer och idrottare som befinner sig på höga höjder. Exempel på detta kan vara personer som sysslar med skidåkning, bergsbestigning eller flygning.

En pulsoximeter kan även användas för sömnanalys.

Hur säker är pulsoximetern?

En pulsoximeter har vanligtvis en säkerhet/noggrannhet på +/- 2 %.

Det betyder att en mätning som ger dig ett mätvärde på 98 % syresättning i blodet kan ha en avvikelse på 1,96 enheter. Alltså 98 +/- 1,96. Om mätaren visar 98 % har du alltså med största sannolikhet en syresättning på 96,04 till 99,96 %

I frågan om en pulsoximeter är säker att använda, så är svaret ja. Mätaren gör ingen skada på din kropp och är helt ofarlig att använda. Mätningen gör inte heller ont och är istället ett väldigt lindrigt och lätt sätt att mäta din syresättning på.

Hur använder jag en syremätare?

Efter att syremätaren har startat placeras den vanligtvis på ditt pekfinger, med displayen på samma håll som din nagel. I mätaren håller du fingret stilla en stund, för att låta mätaren fånga upp syremängd både vid och mellan puls. Mätaren visar sedan din puls och syremättnad på displayen. En mätning kan ta cirka 1-2 minuter och är helt smärtfri och ofarlig för kroppen.

Saker som är bra att tänka på när du gör din mätning är bland annat:

  • Se till att dina fingrar inte är kalla
  • Håll fingret stilla under mätningen
  • Ta bort nagellack och lösnaglar
  • Undvik att vara i starkt ljus när du gör mätningen
Föregående artikelRoddmaskinRoddmaskin bäst i testNästa artikel VärmesulorVärmesulor bäst i test

Innehåll

  • Så använder du en pulsoximeter
  • Syremätare Bäst i Test
    • Beurer Pulsoximeter PO60
    • Beurer Pulsoximeter PO30
    • MSO Pulsoximeter P09
    • ChoiceMMed MD300C29 Pulsoximeter
  • Syremätare inom sjukvård och barnavård
Artikeln innehåller reklam i form av annonslänkar från Meds, Apohem, Svenskt Kosttillskott, DOZ Apotek och Apotek365. Detta har ingen som helst påverkan på ditt köp och ger oss möjligheten att skapa nytt kvalitetsinnehåll helt gratis.
Bäst i test .NU

Bastitest.NU

Här på bäst i test hittar du fakta, info och köpguider för produkter inom en rad olika områden.

Meny

  • Hem
  • Alla tester
  • Om oss
  • Kontakt

Senaste inläggen

Vetekudde14 mars 2023
Multigym23 februari 2023
Sänksåg11 februari 2023
Copyright © bastitest.nu - SilverPark Media AB - Wallenbergsgatan 1A, 412 59 Göteborg

Meny

  • Hem
  • Alla tester
  • Om oss
  • Kontakt

Senaste inläggen

Vetekudde14 mars 2023
Multigym23 februari 2023
Sänksåg11 februari 2023