BÄST i TEST.nu
  • Barn
  • Bil, båt & MC
  • Djur
  • Elektronik & teknik
  • Hem & hushåll
  • Sport & fritid
  • Trädgård & verktyg

Stationär dator Bäst i Test

Hem / Alla tester / Stationär dator

I den här artikeln går vi igenom vad du bör kolla efter när du köper en stationär dator. Vi listar också 4 st riktigt grymma stationära datorer som vi tror ska kunna passa dig som letar efter en dator att ha hemma eller på kontoret.

Vi har valt ett par datorer som vi tycker är prisvärda gentemot den prestanda de levererar. Detta är alltså inte ett bäst i test om vilka stationära datorer som har den snabbaste processorn eller det bästa grafikkortet.

Utöver detta har vi även, längst ner i texten, försökt att besvara så många frågor om stationära datorer som möjligt. Spana in dem här!

1:a
Bästa gaming dator från Shark Gaming
Max Bite Predator - Shark Gaming
5/5
Shark GamingTill butik
2:a
Bästa stationära datorn från Webhallen Config Core - 6600
Webhallen Config Core - 6600
4.5/5
WebhallenTill butik
3:a
Stationär dator bäst i test från HP
HP All-in-One 27-dp0004nw
4.5/5
Billig TeknikTill butik
4:a
iMac 24 stationär dator bäst i test
iMac 24" stationär dator
4/5
WebhallenTill butikKomplettTill butik
Stationär dator

Varför en stationär dator?

Vanliga anledningar till varför en stationär dator är att föredra framför en bärbar laptop:

  • Billigare
  • Kraftfullare
  • Gaming dator
  • Enklare att uppgradera, byta ut och bygga på med hårdvara – läs uppgradera prestandan
  • Du kan själv välja innehåll/hårdvara

Helt enkelt kommer du att, med hjälp av en del extra kunskap, kunna få mycket mer dator och prestanda för pengarna.

Antingen köper du en stationär dator av ett vanligt märke, så som HP och Dell. Eller så låter du någon bygga ihop en stationär dator åt dig. Idag finns det en del företag som hjälper dig även med detta.

Här kan du hitta prisvärda custom made stationära datorer där du ofta också kan justera innehållet något:

  • Billig teknik
  • Webhallen
  • Shark Gaming (De använder även en hel del av sina egna prylar)

Det här ska du tänka på när du köper stationär dator

Först behöver du fråga dig vad du ska använda datorn till. En hur pass maxad stationerad dator kommer du egentligen att behöva? Skall du spela spel på den? Redigera film och hantera grafiskt krävande program? Eller kommer du mest använda Word, Excel, webbläsaren och streama film?

Många gör ett initialt val av operativsystem när de köper stationär dator. Vanligast är att du väljer mellan:

  • Mac
  • PC med Windows (som också brukar användas till Linux)

I övrigt kommer det mest intressanta vara att se till datorns prestanda. Det gör vi genom att kolla vilken hårdvara den har. Alltså de fysiska ”hårda” delarna i datorn.

Viktigaste prestanda-delarna

Låt oss först gå igenom de kanske viktigaste delarna att se till när det gäller hårdvaran i din stationära dator. Dessa är:

  • Processor
  • Grafikkort
  • RAM-minne
  • Lagringsutrymme

Processorn (CPU) är den del som främst påverkar hastigheten i din dator. De bra processorerna idag (2022) brukar vara i t ex serierna Intel i5-i9 eller AMD Ryzen 5-9. Om du just nu kollar på en dator med t ex Intel Celeron är du förmodligen nere i budgetklassen – Dessa datorer kommer snabbt bli undermåliga i prestanda, om de inte redan är det.

Grafikkort kan ha stor betydelse i en gaming dator / speldator.
Grafikkort kan ha stor betydelse i en gaming dator / speldator.

Grafikkort (GPU) är något du köper till om du vill kunna t ex spela krävande spel eller redigera film och media på professionell nivå. De flesta moderkorten (som du alltid har i en stationär dator) och/eller processorerna har redan inbyggd grafik. För vanligt bruk behöver du alltså inte tänka på att ha ett extra grafikkort i din dator. Bra grafik för gaming (2022) kan vara t ex NVIDIA GeForce RTX 3060 eller AMD Radeon RX 6600.

RAM-minne är ganska basic och behöver inte vara värst komplicerat sett till de tekniska specifikationerna. Vad du dock vill tänka på är att RAM-minnet ska kompensera bra till din processorkraft. RAM kan avlasta din processor mycket och mer RAM kan vara ett naturligt extra tillval i din stationära dator. Du vill inte gå lägre än 8 GB RAM om du vill kunna använda den ett par år utan att datorn går ur tiden rent prestandamässigt.

Lagringsutrymmet är oftast en högst individuell preferens. 256 GB räcker mångt och mycket till de flesta personerna. Vill du där emot kunna ha många foton och videor på datorn kommer du förmodligen vilja ha mer utrymme. Detta vet du kanske själv bättre redan nu. Lagringsutrymme går alltid att köpa till senare. Både för att montera inuti en stationär dator, men även som extern disk som du kopplar in med t ex USB. Idag finns även många cloud-lösningar – vilket dock är en mycket dyrare lösning i längden.

Övriga saker att se till

Sen finns det även fler saker som också kan ha betydelse för just dina ändamål. Några sådana exempel är:

  • Nätverk
  • Olika anslutningsportar
  • Ljudkort
  • Chassi
  • CD/DVD-läsare

Ett nätverkskort är ofta ett extra tillval, eftersom moderkorten idag ifrån början alltid har ingång för nätverkskabel. Ett moderkort har du alltid i din stationära dator. Det är det stora kretskortet som alla delar fästs fast på. Ett moderkort saknar dock oftast WiFi och Bluetooth – vilket då utgör en anledning till att välja till ett nätverkskort i din stationära dator. Observera att du kan också köpa ett trådlöst USB-nätverkskort i efterhand – så du behöver inte få panik över ditt WiFi i din stationära dator!

USB-nätverkskort hittar du enkelt på t ex här på Kjell & Company.

Det finns många typer av anslutningsportar. Några exempel på dessa är USB Micro, USB C, USB 3.0, HDMI, ljudutgångar eller nätverksportar.

Ljudkort i stationära datorer är vanligt för musikproducenter
Musikproducenter är oftast i behov av extra ljudkort.

Ljudkort är något som ofta är intressant för musiker, producenter och folk som jobbar med musik. För dig som enbart behöver din stationära dator till att spela upp musik och film behövs absolut inget ljudkort. Ljud har du redan i datorn (genom ditt moderkort) och ljudkort är ett tillval för professionellt bruk.

Ett chassi är själva skalet runt dina datordelar. Det är också skelettet som håller allt på plats där inne. Olika chassin kan till exempel ha olika många platser i sig för de olika hårdvarudelarna. Vissa chassin kan ha plats för 2 st olika hårddiskar, medan ett annat har plats för 4 st. På grund av dessa omständigheter kan det vara bra att se till vilka möjligheter du har att, i framtiden, utöka och uppgradera din hårdvara. Andra intressanta saker att se till på ett chassi kan vara vikten – om du vill kunna förflytta din dator enkelt (läs: DreamHack). Sen vill du förmodligen även ha ett chassi du tycker ser snyggt ut, vilket kanske för många är en självklarhet i sig. 🙂

Många moderna stationära datorer har inte CD/DVD-läsare i sig. De brukar dock alltid ha stöd för att lägga till det om det är ett behov.

Topplistan för stationär dator bäst i test

Vilken stationär dator är bäst i test? Vi har kollat på både pris och prestanda och valt ut några grymma stationära datorer, som inte ska behöva kosta allt för mycket men ändå kan leverera vad du behöver.

Stationär dator bäst i test

Max Bite Predator – Shark Gaming

5/5
1:a
Bästa gaming dator från Shark Gaming
Grym speldator
Prisvärd prestanda
Enkelt och billigt att ändra innehåll/hårdvara
Bra grafik
WiFi och Bluetooth är tillval

Shark Gaming är ett företag som bygger ihop och levererar bra och kraftfulla speldatorer till sunda priser. Du kan även välja att modifiera innehållet (hårdvaran) i din burk innan du beställer den.

Andra extra tillval på en stationär dator från Shark Gaming är LED-belysning och custom prints på chassit.

Processor (CPU)
AMD Ryzen 5 4500
RAM-minne
16 GB DRR4 3200MHZ
Lagringsutrymme
1000 GB SSD
Grafikkort (GPU)
Radeon RX 6500 XT
Nätverk
Nätverkskabel: 1 Gbit/s. WiFi: Nej, men tillvalsmöjlighet.
Anslutningsportar
1 HDMI, 6 USB
Operativsystem (OS)
Windows 11
Inbyggd skärm
Nej
Shark GamingTill butik

Webhallen Config Core – 6600

4.5/5
2:a
Bästa stationära datorn från Webhallen Config Core - 6600
Prisvärd prestanda
Bra grafik
Enkelt och billigt att ändra innehåll/hårdvara
Har WiFi och Bluetooth inbyggt
Behöver köpa till bl a bildskärm, tangentbord och mus.

En helt klar favorit! Kanske en äkta stationär dator bäst i test.

Detta är en dator som inte kommer från en specifik utgivare (läs HP och Dell). Den består istället av diverse utvalda hårdvarudelar som byggs ihop av Webhallens Config-team. På så sätt går det att få ner priset avsevärt sett till den prestanda du får.

Denna dator fungerar utmärkt till såväl gaming som grafiskt arbete. Den kommer också att hänga med i tiden ett antal år framöver!

Processor (CPU)
AMD Ryzen R5 5600X
RAM-minne
16 GB (DDR4 SDRAM 3600 MHz)
Lagringsutrymme
1 TB (1000 GB)
Grafikkort (GPU)
AMD Radeon RX 6600
Nätverk
Nätverkskabel 2.5 Gbit/s. WiFi 6 + Bluetooth v5.1.
Anslutningsportar
5 USB, HDMI
Operativsystem (OS)
Windows 11
Inbyggd skärm
Nej
WebhallenTill butik

HP All-in-One 27-dp0004nw

4.5/5
3:a
Stationär dator bäst i test från HP
Allt i ett-dator
Smidig och prisvärd PC-variant av iMac
Mindre kraftfull grafik

HP stationär dator som är förvånansvärt kraftfull med sin AMD Ryzen 5-processor. Kanske den bästa PC-varianten och motsvarigheten till de klassiska stationära Mac-datorerna iMac, som också endast består av en skärm.

HP säljer även en del liknande modeller från sin hemsida. De flesta med ganska bra prestanda. Vanligtvis en processor som AMD Ryzen 5 eller Intel Core i5. Kolla in utbudet på HP’s hemsida här.

Detta är en så kallad all in one-dator, där skärmen och den stationära datorn är ihop byggda och där du även får med mus och tangentbord.

Denna dator är perfekt för hemmabruk och för kontoret. Vad den kanske inte fullt duger till är gaming på hög nivå. Givetvis kommer den klara av de flesta spelen, men den är inte ämnad att vara en ren spel-dator, då den bland annat failar en del på grafiken/grafikkortet.

Processor (CPU)
AMD Ryzen 5 4500U 2.3 GHz (4 GHz Turbo). 6 kärnor. 8 MB L3-cache.
RAM-minne
8 GB DDR4 (kan utökas till 16 GB)
Lagringsutrymme
512 GB SSD
Grafikkort (GPU)
Inbyggt AMD Radeon
Nätverk
Nätverkskabel: 1 Gbit/s. WiFi: 867 Mbit/s (802.11ac 2×2).
Anslutningsportar
1 HDMI, 5 USB,
Operativsystem (OS)
Windows 10 och fri uppgradering till Windows 11
Inbyggd skärm
27″ IPS-skärm. 1920 x 1080 (Full HD).
Övrigt
Inbyggda stereo-högtalare. Bluetooth. HD webbkamera. Mikrofon. Trådlöst tangentbord och trådlös mus ingår.
Billig TeknikTill butik

iMac 24″ stationär dator

4/5
4:a
iMac 24 stationär dator bäst i test
Allt i ett-dator
Stabil, beprövad och säker
Lite dyrare sett till prestanda

En iMac brukar benämnas utifrån sin skärmstorlek. Där efter finns det en rad olika varianter av dessa sett till dess prestanda-egenskaper.

Vi har valt en stationär iMac med en M1-processor, 8 GB RAM-minne, 7-Core GPU grafikkort och 256 GB SSD-hårddisk.

Vi kan även rekommendera att utöka till 16 GB RAM för att höja prestandan på din dator ganska mycket i iMacens fall. Vi valde dock 8 GB RAM här pga att vi vill ge ett prisvärt förslag och Mac faktiskt tar ut sådana höga summor för dessa små uppgraderingar.

Ett annat tillval ni kan överväga är att uppgradera till en 512 GB hårddisk istället för en 256 GB. Om ni sparar mycket foton och videor på datorn kan detta enkelt fylla upp utrymme. Idag finns dock även iCloud-lösningar och extra separata lagringsenheter från Mac. Så hårddiskutrymmet ska inte behöva hindra er om ni använder det på rätt sätt.

Finns i flera olika färger, varav några av de vanligaste är blå, silver och rosa.

Processor (CPU)
M1. 8-kärnor.
RAM-minne
8 GB
Lagringsutrymme
256 GB SSD
Grafikkort (GPU)
Inbyggt Apple M1 8-core
Nätverk
Nätverkskabel: 1 Gbit/s. WiFi 6
Anslutningsportar
2 x Thunderbolt 3, DisplayPort, USB4, 1 x hörlurar
Operativsystem (OS)
macOS Monterey 12.0
Inbyggd skärm
24 tum. 4480 x 2520 upplösning. 4.5K Retina display.
Övrigt
Inbyggda stereo-högtalare. Bluetooth. Kamera, 1080p. Mikrofon. Trådlöst tangentbord och trådlös mus ingår.
WebhallenTill butikKomplettTill butik

Datordelar och tillbehör till stationära datorer

Till många stationära datorer behöver du även köpa tangentbord, mus och bildskärm.

Vill du ha riktigt grymma saker till din gaming dator kan ett hett tips vara att kolla in utbudet hos GamingGadgets här.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en stationär dator?

Ett rimligt pris för en bra stationär dator brukar ligga på ca 7000-15000 kr. Priset på en stationär dator kan dock variera från 3 000 kr till hela 30 000 kr. Saker som kan trissa upp priset är t ex bra grafik etc för gaming datorer och även Apple-produkter. Vad som kan göra priset billigare är vanligtvis avsaknad av bra grafik och dåliga långsamma processorer.

Hur får man trådlöst internet till stationär dator?

Det finns 3 st vanliga lösningar för att ha WiFi i en stationär dator:

  • En USB-adapter som du enkelt pluggar in.
  • Du köper till ett nätverkskort som du monterar inne i datorn.
  • Du väljer ifrån början ett moderkort som har WiFi. Detta är kanske den enda delen/hårdvaran du inte kan byta ut enkelt i framtiden.

Samma scenario gäller för Bluetooth.

Vilken stationär dator ska jag köpa?

Vill du ha en stationär dator som arbetsstation ska du helt klart spana in vårt bäst i test med den rekommenderade allt i ett-datorn från HP. Ska du ha en gaming dator bör du checka en Shark Gaming eller ett ihop-bygge av t ex Webhallen.

Hur mycket el drar en stationär dator?

Vid normal användning förbrukar en stationär dator ca 200-500 watt. En riktig gaming dator kan dock dra aningen mer ström vid aktivt spelande – kanske tom upp mot 600 watt. I viloläge drar den oftast under 10 watt.

Hur länge håller en stationär dator?

En stationär dator håller lätt i minst 5 år. De brukar ha en väldigt lång levnadstid, då de oftast inte behöver ta lika mycket stryk som en bärbar dator. När folk köper nya stationära datorer handlar det oftast om att prestandan inte längre hänger med i tiden – inte att de har gått sönder. Med en stationär dator kan du då välja att byta ut utvalda delar (t ex processorn) istället – för att höja prestandan. Just på grund av att prestandan inte snabbt ska bli omodern är det bra att gå upp något i prisklass och köpa en stationär dator kring runt 10 000 kr-klassen.

Vad behövs i en stationär dator?

Kort sagt behöver du oftast:

  • 1 st Chassi
  • 1 st Moderkort
  • 1 st Processor/CPU
  • 1-2 st RAM-minnen
  • 1-2 st Lagringsenheter/SSD-disk
  • (1 st Grafikkort utöver moderkortets grafik – för gaming)
Alex
Skribent
Läs fler artiklar av Alex här
Föregående artikelElbil barnBra mclaren elbil barn leksaksbilNästa artikel Elmotor till cykelElmotor till cykel bäst i test

Innehåll

  • Varför en stationär dator?
  • Det här ska du tänka på när du köper stationär dator
    • Viktigaste prestanda-delarna
    • Övriga saker att se till
  • Topplistan för stationär dator bäst i test
    • Max Bite Predator – Shark Gaming
    • Webhallen Config Core – 6600
    • HP All-in-One 27-dp0004nw
    • iMac 24″ stationär dator
  • Datordelar och tillbehör till stationära datorer
Artikeln innehåller reklam i form av annonslänkar från Shark Gaming, Webhallen, Billig Teknik och Komplett. Detta har ingen som helst påverkan på ditt köp och ger oss möjligheten att skapa nytt kvalitetsinnehåll helt gratis.
Bäst i test .NU

Bastitest.NU

Här på bäst i test hittar du fakta, info och köpguider för produkter inom en rad olika områden.

Meny

  • Hem
  • Alla tester
  • Om oss
  • Kontakt

Senaste inläggen

Mellanrumsborste13 maj 2025
Stående Boxningssäck7 maj 2025
Pizzastål6 maj 2025
Copyright © bastitest.nu - SilverPark Media AB - Wallenbergsgatan 1A, 412 59 Göteborg

Meny

  • Hem
  • Alla tester
  • Om oss
  • Kontakt

Senaste inläggen

Mellanrumsborste13 maj 2025
Stående Boxningssäck7 maj 2025
Pizzastål6 maj 2025